Mammacare – Nazorg bij borstkanker

Mammacare – Nazorg bij borstkanker

De gevolgen van borstkanker zijn vaak ingrijpend. Zowel emotioneel als lichamelijk verandert er veel. Vochtophoping, een strak of vastzittend litteken en problemen met de huid zijn voorkomende klachten die kunnen overblijven na de behandeling van borstkanker. Onze huid- en oedeemtherapeuten helpen u graag om door middel van mammacare deze klachten te verhelpen of zoveel mogelijk te verminderen.


Waarom mammacare bij Huidtherapie Vechtstreek?

  • De huid wordt minder strak en gevoelig
  • Littekens worden minder zichtbaar en pijnlijk
  • Omvang van oedeem vermindert
  • Vermoeide gevoel en de bewegingsbeperking neemt af

Wat houdt mammacare in?

Mammacare kan bestaan uit verschillende behandelmethoden. Deze verschillen per persoon en worden in een persoonlijk behandelplan met u besproken. De volgende methoden zijn mogelijk bij de mammacare behandeling:

Littekentherapie

Na uw borstoperatie is er mogelijk nog sprake van litteken-weefsel dat een pijnlijk en strak gevoel kan geven. Door middel van manuele massage kan er een rekprikkel worden gegeven, waardoor uw huid op deze plek soepeler gemaakt worden en minder gevoelig.

Lymfedrainage

Door middel van een zachte massage wordt vochtophoping tegen gegaan. Er wordt een rek gegeven aan het weefsel, wat de werking van het lymfesysteem stimuleert. Lymfedrainage valt onder Oedeemtherapie. Meer informatie hierover vindt u hier. Lymfetape wordt hierna vaak gebruikt als ondersteuning voor het genezingsproces.

Zwachtelen en therapeutische kousen

De zwachtelmethode wordt toegepast na lymfedrainage. Zwachtels geven een druk op de huid waardoor het vocht wordt teruggedrongen. Wanneer het vocht verdwenen is, worden er therapeutische kousen aangemeten.  Deze verhogen de druk van buitenaf, waardoor er minder vocht in het weefsel ontstaat.

Adviezen, leefregels en oefeningen

De huidtherapeut geeft u tijdens de behandeling diverse adviezen en bespreek met u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen die u thuis kunt blijven doen.

Meer informatie over de thuisoefeningen vindt u hier. Onze algemene informatiefolder is hier te vinden.        


Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen en de totale behandelduur verschilt per persoon. Wel geeft een intensieve start, 3 tot 5 behandelingen per week, de beste resultaten. Een behandeling duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten.


Heb ik een verwijzing nodig voor Mammacare?

Ja, voor deze behandeling kunt u bij uw huisarts of specialist een verwijzing naar ons vragen.


Wordt Mammacare vergoed door mijn zorgverzekering?

Mammacare wordt in de meeste gevallen vergoed door uw aanvullende zorgverzekering. Neem daarom voorafgaand aan de behandeling contact op met uw zorgverzekeraar om te informeren naar uw rechten op vergoeding.

Voor informatie over onze tarieven, verwijzen wij u graag door naar onze tarievenkaart.


Afspraak maken?

Voor een vrijblijvende intake of meer informatie kunt u contact opnemen via 0346-257000 of onderstaand formulier invullen.